Steeds meer mensen worden zelfstandig ondernemer en deze stap wordt in verband gebracht met een beter welzijn. Maar het kan betekenen dat je financiële zekerheid afneemt, vooral als je vooruit kijkt naar je pensioen. Voor zelfstandigen is het belangrijk om stappen te ondernemen die hun financiële zekerheid op lange termijn kunnen verzekeren.

Plan uw pensioen op tijd

Zelfstandig ondernemerschap kan veel voordelen bieden die leiden tot een beter welzijn, van de mogelijkheid om flexibele uren te werken tot het zich concentreren op projecten die je leuk vindt. Het is een van de redenen waarom het aantal zelfstandigen is toegenomen. Een op de negen werknemers is nu solo zelfstandige, waarbij je volledig voor jezelf werkt zonder werknemers, tegenover een op de elf in 2008.

Toch heeft het werken als zelfstandige ook nadelen. Een daarvan is dat uw inkomen kan worden aangetast, en dat u niet profiteert van een werkplekpensioen. Hoewel uw aandacht misschien uitgaat naar uw financiën op korte termijn, is het essentieel dat u nadenkt over wat er gebeurt als u met pensioen gaat. Hier zijn vijf dingen die u kunt doen om u voor te bereiden op uw pensioen.

Als gehoord van een pensioenovereenkomst voor zelfstandigen poz? Bent u zelfstandige zonder vennootschap? Dan beschikt u over een extra oplossing om zelf voor een aanvullend pensioen te zorgen. U kunt dan immers een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) afsluiten

1. DENK NA OVER UW PENSIOEN

Business collage made of 225 business pictures

Het is onmogelijk om goed te plannen voor je pensioen als je er niet over hebt nagedacht.

De eerste vraag die u moet stellen is wanneer u met pensioen wilt en of dat realistisch is met uw baan in gedachten. Voor sommigen is volledig met pensioen gaan niets voor hen. Maar misschien wilt u toch taken afbouwen en meer tijd voor uzelf hebben. Het bepalen van een tijdschema kan helpen om op schema te blijven, maar het hoeft niet in steen gebeiteld te zijn.

U moet ook nadenken over hoe u uw pensioen wilt doorbrengen en wat dit betekent voor uw inkomensbehoeften. Hoeveel inkomen hebt u nodig om in de eerste levensbehoeften te voorzien en welke extra’s wilt u hebben om uw levensdoelstellingen te bereiken? Dit kan u een idee geven van hoeveel uw pensioen elk jaar aan inkomen moet opleveren.

Vergeet niet dat de inflatie betekent dat de kosten van levensonderhoud tijdens uw pensioen zullen stijgen en dat dit in uw plannen moet worden meegenomen.

2. STEL EEN PENSIOENDOEL

Met een duidelijk idee van wanneer u met pensioen wilt en de levensstijl die u wilt, bent u in een betere positie om te begrijpen hoeveel pensioen u nodig hebt wanneer u met pensioen gaat. Er zijn nog tal van factoren waarmee u rekening moet houden, van hoe lang uw pensioen moet meegaan tot hoe de beleggingsprestaties u zullen helpen om dat doel te bereiken.

Een financieel planner kan u helpen te begrijpen hoeveel u nodig hebt met uw doelstellingen in het achterhoofd. Het eindbedrag kan op het eerste gezicht ontmoedigend zijn. Maar zodra u het opsplitst in regelmatige bijdragen en begrijpt hoe beleggingen de groei zullen ondersteunen, kan het veel haalbaarder lijken. Neem contact met ons op om te praten over de omvang van uw pensioen en wat het betekent bij pensionering.

3. OPEN HET JUISTE PENSIOEN VOOR U

Met een pensioendoel voor ogen, opent u een pensioen en doet u regelmatig bijdragen. Er zijn verschillende pensioenen waaruit u kunt kiezen, waaronder een Persoonlijk Pensioen, een Zelf Belegd Persoonlijk Pensioen en een Beleggingspensioen.

Elk van deze pensioenen heeft voor- en nadelen die u moet afwegen. Neem de tijd om de opties te onderzoeken en bespreek ze met een financieel adviseur om het juiste pensioen voor u te kiezen.

Uw pensioen zal niet profiteren van werkgeversbijdragen, maar u zult nog steeds belastingvermindering krijgen. Dit wordt gegeven tegen het hoogste tarief van de inkomstenbelasting die u betaalt. Het kan uw pensioensparen op de lange termijn aanzienlijk stimuleren. Als u een belastingplichtige bent voor het hogere of aanvullende tarief, moet u de extra belastingvermindering aanvragen via een belastingformulier voor zelfbeoordeling.

4. BESCHERM UW INKOMEN NU

Hoewel we bij het sparen voor uw pensioen aan de lange termijn denken, is het inkomen dat u nu heeft belangrijk. Dit is immers waar regelmatige bijdragen vandaan zullen komen en u zult misschien niet graag extra geld vastleggen in een pensioen als u zich nu niet veilig voelt.

Het afsluiten van de juiste financiële beschermingsproducten kan u gemoedsrust geven. Een inkomensbeschermingsverzekering kan bijvoorbeeld een regelmatig inkomen bieden, gebaseerd op een percentage van uw gebruikelijke inkomsten, als u te ziek wordt om te werken. Het kan vertrouwen geven in uw huidige financiële situatie en op lange termijn voordelen opleveren. Voordat u een financieel beschermingsproduct afsluit, moet u nagaan wat uw prioriteiten zijn. Er zijn verschillende producten waaruit u kunt kiezen en u moet de tijd nemen om het product te kiezen dat het beste bij u past.

5. ADVIES INWINNEN

Het plannen van uw pensioen kan voor iedereen ingewikkeld zijn. Als zelfstandige kan het nog ingewikkelder zijn. Het inwinnen van financieel advies kan u helpen het meeste uit uw spaargeld te halen met zowel uw zekerheid nu als uw pensioen in het achterhoofd. Het is een stap die u kan helpen te zien waar pensionering in uw bredere plannen past en welke levensstijl u kunt verwachten.